Shakti Ženska

Shakti je ena sama energija, a s številnimi imeni in v mnogo oblikah. Ko enkrat ženska najde Shakti v sebi, ne more več mirno sprejemati nespoštljivih ljudi, razmerij zlorabe. Niti ne more več mirno spremljati drvenja sveta, kot smo mu priča danes.

Shakti meditacija-smallženska se pozna, četudi se nenehno spoznava. Zaveda se svojih lepih, pa tudi manj lepih lastnosti. Slednje poskuša popraviti, zaceliti rane, bolečino, ki jo čuti. Brez lastne krivde in valjenja krivde na druge. Shakti ženska od drugih ne pričakuje, da izpolnijo njene praznine, zacelijo bolečine. Shakti ženska prevzame vajeti življenja v svoje roke. Iskreno komunicira, ne trudi se kontrolirati ljudi v njenem življenju oz. toka dogodkov. Pri tem ne pričakuje ničesar v zameno. Shakti energija je aktivna, kreativna – daje.

Shakti ženska se ima torej rada. Prevzema odgovornost zase, ne za druge. Pa vendar to ni razlog, da Shakti ženska ne bi dajala. Nasprotno, prav to je njen smisel. Tudi ne sodi o drugem, ne moralizira. Izrazi pa svoje glede dejanj, ki jih ne sprejema. Shakti ženska ve, kdo je, pa vendar se obenem zaveda, da smo si vsi enaki. Ne teži k dramatiziranju, ne išče konfliktov. Tako in še na nešteto načinov daje in soustvarja svet, kot ga želi. Shakti je pomirjena. In vendar je polna življenja, čuti vibracije, svojo strast. Včasih jo popade neizmerna energija v obliki neustavljivega smejanja. Včasih solze povedo več, kot 1000 besed.

Se prepoznate v čem od tega? Potem ste na poti, na poti do Shakti energije. Na poti ustvarjanja, širjenja, stran od omejitev, stran od težkih ali prelahkotnih čustev. Ste v procesu prehajanja v Shakti stanje. Brez večjih naporov krojite svojo usodo, bolj ali manj prijetna presenečenja vas ne vržejo iz tira. Ste tok, sprememba, za katero si prizadevate. Še več, s svojim bitjem in svojimi dejanji nevsiljivo inspirirate ljudi, naj skrbijo za spremembe v sebi in svetu.

  • Ste neposredni, kajti le tako ste lahko iskreni. Brez bojazni, da boste drugemu povzročili bolečino. Vaša največja moč je prav to, da ste našli moč v sebi. Te sicer drugemu ne morete podariti, še manj vsiliti. Shakti ženska pa lahko s svojim nenehnim osvobajanjem drugemu pokaže, kako biti močnejši in mirnejši. V stanju Shakti, v toku torej, kjer začutite silno prepletenost z vsemi, pa vendar najdete osebno moč. In nadaljujete, ter se znova ustavite.
  • Vede pravijo, da ženstvenost vsake ženske ni mogoča brez njene Shakti. Shakti torej kot metafora za ženskost. Shakti ženska je namreč na premanentnem preizkušanju, v stalni akciji. Takrat živi. Z negovanjem te energije v sebi je tudi kos brutalnemu tempu sodobnega življenja. družbena pričakovanja o njeni vlogi ne dojema in ne čuti več kot breme, pravzaprav jih sploh več ne vidi. Obenem zna s svojo ženstveno Shakti energijo in s svojim sočutnim srcem, ki se kaže v telesni in siceršnji govorici, voditi moškega do njegovega srca. Shakti ženska se zaveda svoje moči, svojega telesa in senzualnosti, s čimer najbolje vzpodbuja in vabi moškega, da se poveže najprej z njegovim in nato še z njenim srcem. Pri čemer se niti on niti ona ne izgubita. Shakti energija je zame predvsem priložnost, potencial, ki ga je vredno prebuditi in negovati.

Ime Shakti je Urša dobila na prvi iniciaciji po opravljenem Shivananda Yoga TTCju.

Prebudite se in bodite Shakti!

LINK: Naša učiteljica – Urška Kodela Lapan

 

SHAKTI

Je življenjska sila, spolna sila, ki se jo lahko prebudi za ozaveščeno kreativnost, lahko pa tudi podzavestno. Je stalno nedovršena, dinamična, in prav tu je njena moč.  Je sinonim za gibanje, kreativnost in dinamične sile.

Shakti izvira iz Sanskrta, ubeseduje prvotno kozmično oziroma božansko energijo. Energijo, ki je predvsem ženska, a je kljub temu prisotna v vseh živih bitjih in se pretaka skozi ves kozmos.

V hindujskem izročilu je Shakti boginja, ki pooseblja prav to energijo. In izročilo pravi, da daje tako ženskam kot moškim sposobnost in energijo gibanja skozi čas in prostor, v katerem smo. Shakti, ki predstavlja žensko energijo, skupaj s Shivo, ki predstavlja moško energijo,  prebiva v vsakem izmed nas. Celo vsak bog v hinduizmu ima svojo Shakti, brez njene energije nima nikakršne moči.

Shakti je tista sila, ki ozavešča prepletenost celotnega univerzuma in ki vzpostavlja ravnovesja. Shakti je zdravilen duh, regenerativna energija v vsakem živem bitju.