Flying yoga

Vadba s pripomočkom – visečo mrežo na katero se lahko obesite, razbremenite silo teže telesa in držite asano, ki je sami od sebe ne bi mogli. Yogahouse 2 vam na visečkah omogoča raziskovanje neznanega in upor sili težnosti. S svojim telesom lahko delate več in greste globje in bolj pravilno v asano. Sama vadba je ob vodstvu kvalitetnega učitelja primerna za kogarkoli in ne poteka ves čas na visečkah ampak je kombinirana hatha/vinyasa (odvisno od željene dinamike same vadbe)… Končno sproščanje z visenjem na mreži vas po dobri vadbi še bolj razbremeni in prekrvavi.
Dobrodošli v narobe svet…


Hatha

Hatha joga počasnejša in nežnejša vadba, ki v telesu in umu ustvarja ravnovesje in združuje nasprotja (sonce – HA in luno – THA). Je dobra izbira za začetnike, omogoča spoznavanje osnovnih jogijskih položajev. Pozornost je usmerjena na dih, ki nam umiri tok misli in nam pomaga, da smo bolj prisotni v sedanjem trenutku.

Vinyasa

Vinyasa flow joga je bolj dinamična vadba, ki sinhronizirano povezuje dihanje in gibanja skozi določeno zaporedje asan (joga položajev) in s tem razvija gibčnost, krepi moč telesa ter pomaga telesu pri procesu izločanja toksinov. Vadba vinyasa flow joge je vezana na večkratne ponovitve zaporedja asan »Pozdrav soncu«, s čimer telo ogrejemo, ga vmes sproščamo ter pripravimo na intenzivnejše raztezanje v nadaljevanju vadbe.

Detox Yoga

Tekom življenja človeško telo ves čas absorbira in kopiči strupe (toksine). Zato smo razvili posebno zvrst joge, katere namen je razstrupljanje (detox) in s tem boljše počutje in bolj zdravo življenje. Toksini v naše telo ne prihajajo le od zunaj, ampak jih proizvaja tudi naše telo samo in so naravna posledica procesov prebave in dihanja. Nezdrava prehrana in stres upočasnita naravne razstrupljevalne funkcije telesa, kar vodi do različnih bolezni. Vadba joge in prehrana na rastlinski osnovi – četudi le občasno – nam izboljšata prebavo in koncentracijo ter zmanjšujeta maščobne obloge.

Z vadbo določenih asan (joga položajev) v pravilnem zaporedju, telesu na naraven način pomagamo pri procesu razstrupljanja. K temu pripomore tudi višja temperatura pri kateri vadimo in veliko zasukov. Tako s pomočjo detox joga vadbe dobesedno ožamemo telo tako, da se toksini izločijo v čim večji meri. Po vadbi se zaužije ingverjev smoothie, ki dodatno ogreje in razstrupi telo.

Vadba detox joge ima veliko prednosti  in sicer…

  • Razstrupljanje telesa
  • Hitrejša izguba odvečnih kilogramov in ublažitev celulita
  • Krepitev in večja gibljivost telesa
  • Segrevanje mišic, ki so veliko prožnejše in manj nagnjene k poškodbam
  • Odpiranje čaker
  • Stimulativno deluje na limfni sistem
  • Pomaga pri zdravljenju starih telesnih poškodb
  • Pomaga pri umirjanju uma in zavedanju telesa
  • Čisti kože

Partner Yoga

Človeški dotik ima lahko zdravilne moči in prav dotik bližnje osebe je tisti, ki pomaga, da lažje vztrajamo v asani. Vadba vključuje samostojno vadbo joge, ki se v drugi polovici prevesi v partner jogo.

Skozi partner jogo se lahko pari še bolj povežemo in spodbujamo intimnost, saj ustvarjamo atmosfero rasti in prebujanja v dvoje.

Joga Sončenje

Telesno zelo zahtevna in intenzivna vadba joge, ki temelji na ponovitvah zaporedja asan različnih »Pozdravov soncu«. Zaporedje asan se ponovi 108 krat.

Število 108 je v jogi sveto število, močno povezano s soncem in zemljo, celotnim univerzumom kakor tudi z astrologijo… Devet planetov in 12 astroloških znamenj predstavlja in zaznamujejo vsa živeča bitja (12×9=108). Premer sonca je 108x večji kot premer zemlje, prav tako je razdalja sonca do zemlje enaka 108 sončevim premerom. Povprečna razdalja lune do zemlje je 108x premer lune. Energija 108 živi v vesolju!

Mini joga

Mini joga je joga za otroke, kjer z zgodbami o živalih (prirejene asane) najprej otroke razigramo, s staršem kot letalom poletimo v druge države in se na koncu umirimo z mavrično meditacijo, kjer otroška domišljija res ne pozna meja.

Yoga Nidra

Joga ni samo telesna vadba, v resnici vadba joge obnavlja tako telo, kot tudi duha. Vadba je bolj uspešna, če jo zaključimo s sproščujočo joga nidro v položaju mrtveca (Savasana). Sproščujoča kratkotrajna meditacija po vadbi joge pomiri telo in um, ohrani in zbere energijo da jo lahko usmerimo vase.

Joga uma in misli, je spanju podobno globoko stanje katerega dosežejo vaditelji ob pomoči meditacije. Joga nidra nas popelje v eno od najglobjih možnih stanj sprostitve ob še ohranjeni polni zavesti. Povezana je z meditacijo, s pomočjo katere dosežemo, razširimo in očistimo najglobje stopnje zavesti. Vadba te globoke sprostitve pomirja, odganja napetosti in stres.

Alignement joga

Stil joge, katere utemeljitelj je B.K.S. Iyengar je Iyengar joga in temelji na pravilni postavitvi telesa – vendar je sama vadba Iyengar yoge lahko zelo monotona in nepovezana. Z vplivom Iyengar joge smo razvili stil alignement joge, kjer držimo telo v položaju dlje časa kot pri flow jogi ampak med pozami prehajamo bolj tekoče kot pri Iyengar yogi. Alignement joga spodbuja uporabo pripomočkov – kot so krogi, kocke, viseče mreže in trakovi, s pomočjo katerih lažje dosežemo pravilne položaje telesa. V položajih vztrajamo in tako krepimo telo, odpravljamo ortopedske in zdravstvene težave telesa. Prav tako povečuje vztrajnost, prožnost telesa, koncentracijo in ravnovesje. Vadba je primerna za vse starosti in stopnje, saj manjko telesa enostavno presežemo z uporabo pripomočkov. Naprimer roko podaljšamo z uporabo kocke, zato smo lahko kljub bližnici pravilno postavljeni v pozi…

Meditacija z Nevenko Kamenik

Če hočemo najti svoj notranji mir, moramo najprej umiriti svoj um.

meditacija-smallMeditacija je po tradiciji sredstvo, s katerim se človek duhovno razvija. Z meditacijo se podamo na notranje potovanje, ki nas čisti, spreminja in zdravi. Pomaga nam doseči notranji mir in lažje premagovati naš vsakdan. Če hočemo najti svoj notranji mir, moramo najprej umiriti svoj um, in v tem je pomen meditacije.

Pomirimo se sami s seboj in nič več nas ne motijo problemi okrog nas. Ta mir prehaja na vse, s katerimi pridemo v stik. Tako postanemo vir veselja in inspiracije za druge, pa naj bodo to člani družine, prijatelji, sorodniki, sodelavci ali naša družba.

Meditacijo priporočamo za lajšanje stresnih stanj, s čimer pripomoremo k boljšemu telesnemu delovanju in odzivanju.

Z redno vajo razmišljamo jasneje, pridobimo nadzor nad razumom in postanemo sposobni obvladati svojo pozornost, ki jo lahko usmerimo kamorkoli želimo in se osredotočimo samo na eno stvar v določenem trenutku. Usmerjeno delovanje nam omogoči, da se odlikujemo na vsakem področju, ki si ga izberemo.

Nevenka Kamenik – Politologinja in predavateljica

Nevenka Kamenik se je šolala na dvojezični trgovski akademiji v Avstriji ter nato študirala politologijo na Fakulteti za družbene vede. Področje osebnostne rasti jo zanima že od nekdaj, zato se je izobraževala v Indiji, pri mojstru Vilino Sooraj Hinge. Je tudi Reiki mojster in terapevtka zdravljenja srca in duše, za katero licenco ji je podelil ameriški Institute of Multidimensional Cellular Healing™.

Več na: http://nova-zavest.si/dejavnosti/meditacija-in-tehnike-sproscanja/

Pranajama

Ime je sestavljeno iz dveh besed Prana – dih, kot sestavni del življenjska energija, in Ayama – nadzirati, kontrolirati.

Ob vadbi pranajame se trudimo zajeti prano in pospešiti njen pretok po telesu s pomočjo različnih tehnik dihanja, ob tem spreminjamo dolžino vdihov in izdihov, zadržujemo in poudarjamo dih.

Redna vadba izboljšuje pljučno funkcije in je zato primerna tudi za potapljače na dah.